Inlägget gjort

Lär dig skriva spännande

Olov Svedelid (1932-2008) färdigställde denna ”lärobok för spänningsförfattande” bara månaderna före sin bortgång. I den ger han dig inte bara grunderna i hantverket författarskap, utan har dessutom även samlat en lång rad användbara praktiska tips, råd och knep, för att göra din romantext till en ”slukar-bok”; En sån spänningsroman som läsaren bara inte kan lägga ifrån sig innan han/hon får veta ”hur det går”…
Många skrivglada människor med författarambitioner har stupat på att de inte varit medvetna om att det inte räcker med ett gott idéuppslag för att skapa en spännande text. Att skriva en spänningsroman handlar främst om att redan från början skapa struktur, veta hur historien ska sluta – samt hålla läsaren andlöst fången på vägen dit!
Kort sagt; för att författa en spänningstext måste man vara lika förtrogen med sitt speciella hantverk som en snickare är med sitt när han gör en stol. Saknas hantverkskunnandet blir romanen lika trögläst som stolen blir obekväm att sitta i…
Att delta i någon av de allt mer populära skrivarskolorna är ett sätt att lära sig undvika de vanligaste fallgroparna. Att läsa Olov Svedelids ”testamente till blivande spänningsförfattare” är ett minst lika säkert sätt att skaffa sig den kunskap som krävs för ett framgångsrikt författarskap!
Utöver alla värdefulla och konkreta råd och tips på beprövat spänningshöjande knep, bjuder boken även på ”hemläxor” i form av fem noveller som är speciellt utvalda för textanalys; att kritisera, att lära av och hitta aha-upplevelser i – och sen överträffa i sin egen kommande produktion.