Inlägget gjort

Mellan Hund & Katt

MBF Bokförlag presenterar Ursula Wilbys fjärde kåserisamling, med hennes såväl färgstarka som mustiga berättelser om livet på landet runt den egenrenoverade skånegården bland hundar, katter, höns och hästar.
Ursulas kåserier – och hennes härligt färgsprakande illustrationer – har i över 20 år glatt läsarna av tidningen Hundsport, och hennes tidigare böcker har mottagits med entusiasm, långt utöver kretsen av hundintresserade.
Inte minst då landets alla kattägare! Varför vi denna gång kompletterat hundkåserierna med ett antal berättelser av Ursula hämtade ur tidningen Kattliv.
Så här bjuder vi på ytterligare trettioen kåserier med både realistiska och skratt-retande inblickar från gränslandet mellan Hund och Katt, med ämnen som:

Delikatesser (och då menar vi inte franska gourmet-rätter; för Ursulas hundar är nämligen i princip allting rena rama delikatesser).

Katternas elakheter (Irländska settervalpar lockar knappast fram katternas vård- och beskyddarinstinkter – snarare tvärtom).

Ojämlikt (Det gäller inte enbart städning, matlagning och tvättning. Ytterligare områden där det inte är så jämlikt som man önskar, är förhållandet mellan hundar och katter).

Porr i kubik (under två veckor blev Ursulas hus till ett syndens näste! Det porrades utan hänsyn till vare sig kön eller släktskap).

Lagom idealvikt (att lagom är ett högst relativt begrepp har Ursula efterhand fått lära sig. Ordet tycks innehålla precis alla olika varianter av kroppshyddor).

Inlägget gjort

Drivkraft & motivation

Anders Hallgren har levt och arbetat med hundar i snart fyrtio år och har skrivit ett 25-tal böcker i ämnet. Han har arbetat med problemhundar, tränat bland annat kantarell- och mögelsökande hundar, servicehundar och mycket mer. I USA har han i flera år arbetat med räddningshundar. Anders är känd för sina vänliga träningsmetoder och är en envis motståndare mot auktoritär träning och hårda tag.
När man tränar hundar till speciella uppgifter som till exempel tävlingslydnad, spår- och sökuppgifter, såväl privat för egen del som i tjänst, är det viktigt att de är säkra och skickliga i det de gör. Trots att hundarna är väl tränade kan deras prestationer avta och de börjar misslyckas och många hundförare blir ställda och undrar vad som gått fel.
Den här boken tar upp de så viktiga begreppen för all hundträning: Drivkraft och motivation. Anders beskriver detaljerat vad de innebär och vilka faktorer som ökar hundens arbetsenergi, drivkraft och hundens motivation, arbetsglädje. Även sådant som är negativt för dem gås igenom.
Förutom avsnitten om drivkraft och motivation kan du läsa om stress och stressfaktorer, inlärningspsykologi och etologi. Det sista kapitlet tar upp förklaringar till varför träningen misslyckas, när det går dåligt.
När du läst denna bok kommer du att kunna analysera din hunds drivkraft och motivation, du kommer att förstå hur du ska träna effektivare och på kortare tid och – om något ändå går fel – vilken orsaken är.

Paketpris: Lexikon i Hundspråk och Drivkraft & Motivation 350:-

Inlägget gjort

Best In Show

Best in show bo bengtson

MBF Bokförlag i samarbete med Kennel Club Books/BowTie, Inc.

Nu är det här – Bo Bengtsons med spänning efterlängtade mastodontverk. Boken för alla som kallar sig utställningsintresserade, för det Bo har åstadkommit är en bok så fylld av fakta, resultat, charmiga anekdoter, synpunkter med sting och fler än 700 (!) bilder på de underbaraste hundar hundsporten har sett vinna jorden runt under fem decennier.

Tung, välfylld och vacker…
Det här, hela 2 kilo tunga, verket – med sina späckade 656 sidor i nära nog A4-format mellan hårda pärmar – är något som hundsportens kalenderbitare knappt vågat tro var möjligt att producera.
Författaren är också att gratulera till att ha fått gehör för sitt verk hos ett förlag (Kennel Club Books/BowTie Inc.) som verkligen givit boken all önskvärd professionell layout och bildbehandling.

Författaren
Stockholmaren Bo Bengtson arbetade på tidningen Hundsport under 1960-talet. Sedan dess har han verkat på de största hundtidningarna i både Australien och USA och han drev tidigare framgångsrikt det amerikanska magasinet Dogs in Review.
Då Bo är bosatt i USA sedan flera decennier är hans insikt om utställningssporten där minst sagt initierad och därför har naturligtvis den amerikanska scenen också fått stort utrymme i boken.

Bibel för alla utställningsentusiaster
Boken Best in Show kommer att bli ett självklart samtalsämne under lång tid framöver bland hundfolk – var på klotet man än bor.
Men än mer; ett lika långlivat som omistligt referensverk. Här kan man hämta alla uppgifter man någonsin kan önska sig till middagskonversation med sina hundvänner. Det är en referensbok utan like – och en källa man vågar lita på.
Det här är boken är ett måste för alla utställningsentusiasters ”coffee table”, arbetshörna – och nattygsbord.

Läs vidare på: www.bestinshowbook.com

Engelskt text. ISBN: 978-193199385-2,
Kennel Club Books/BowTie, Inc.,

OBS! Porto tillkommer på denna titel med 49 kronor.

Inlägget gjort

Travhästens nycklar

Med 65 års praktisk erfarenhet av arbete med travhästar, vilket inbegriper otaliga segrar och deltagande i storlopp som Elitloppet och VM-tävlingar i USA, är K.G. Holgersson mannen att lyssna på. Speciellt som han nästan aldrig kommit till dukat bord, utan tvärtom gjort sig känd som mannen som gjort besvärliga och ”omöjliga” hästar till vinnare!
I Sverige möttes till en början hans nytänkande vad gäller träningsmetoder – longering, barfotakörning, rakbaneträning och experimenterande med bak-och-framvända skor – med skratt och överseende leenden. Men K.G. trodde på sina teorier – och fick sista skrattet själv då han visade att dessa höll även i praktiken.
I Italien skördade han under mer än 20 år stora framgångar i de ledande storstallen Biasuzzi och Orso Mangelli, men framför allt i egna stallet tillsammans med stjärnkusken Roberto Andreghetti.

Gör man rätt så är det lätt…
Men det är inte enbart storvinnare och konsten att få närmast utdömda hästar glada, pigga och löpsugna som gjort K.G. Holgersson till den travlegend han i dag är. Fortfarande, över 80 år ung, fyller han dagarna som rådgivare och medhjälpare vid inkörning av unghästar!
Han säger: ”Det är något som ligger mig varmt om hjärtat. Genom åren har jag hittat fram till metoder som fungarer. Metoder som fick sitt elddop då hovslagaren Anders Hesselgren och jag på tu man hand körde in 100 av Biasuzzs 1,5-åringar; efter åtta veckor hade vi 42 unghästar i vagn. Då myntade jag mitt valspråk: Gör man rätt så är det lätt!”

”Inom travsporten finns inte någon bok som motsvarar ridningens många instruk-tionsböcker. Jag hoppas med Travhästens nycklar kunna fylla denna lucka och inte bara sprida gammal omistlig kunskap om hur man kommer tillrätta med svåra hästar, utan även visa mitt välbeprövade sätt att få unghästar tävlingsklara. Men min ambition med denna bok är inte bara att ge människor kunskap om nycklar till hästens framgång. Framför allt handlar det om att – genom vad jag kallar ”praktisk psykoanalys” – få våra vänner hästarna till glada och harmoniska individer.”

Inlägget gjort

Lär dig skriva spännande

Olov Svedelid (1932-2008) färdigställde denna ”lärobok för spänningsförfattande” bara månaderna före sin bortgång. I den ger han dig inte bara grunderna i hantverket författarskap, utan har dessutom även samlat en lång rad användbara praktiska tips, råd och knep, för att göra din romantext till en ”slukar-bok”; En sån spänningsroman som läsaren bara inte kan lägga ifrån sig innan han/hon får veta ”hur det går”…
Många skrivglada människor med författarambitioner har stupat på att de inte varit medvetna om att det inte räcker med ett gott idéuppslag för att skapa en spännande text. Att skriva en spänningsroman handlar främst om att redan från början skapa struktur, veta hur historien ska sluta – samt hålla läsaren andlöst fången på vägen dit!
Kort sagt; för att författa en spänningstext måste man vara lika förtrogen med sitt speciella hantverk som en snickare är med sitt när han gör en stol. Saknas hantverkskunnandet blir romanen lika trögläst som stolen blir obekväm att sitta i…
Att delta i någon av de allt mer populära skrivarskolorna är ett sätt att lära sig undvika de vanligaste fallgroparna. Att läsa Olov Svedelids ”testamente till blivande spänningsförfattare” är ett minst lika säkert sätt att skaffa sig den kunskap som krävs för ett framgångsrikt författarskap!
Utöver alla värdefulla och konkreta råd och tips på beprövat spänningshöjande knep, bjuder boken även på ”hemläxor” i form av fem noveller som är speciellt utvalda för textanalys; att kritisera, att lära av och hitta aha-upplevelser i – och sen överträffa i sin egen kommande produktion.

Inlägget gjort

Mitt liv och mina hästar

Inom travsporten, även internationellt sett, är Karl Gustav Holgersson närmast en legend.
För den stora allmänheten, som mest ser travet som ett spel där man köper en ”Harry Boy-lott” i snabbköpskassan, är han inte lika bekant. Men hade”Holger” fötts 30 år senare än vad som står i prästbetyget, är det ingen tvekan om att han i dag varit en stor TV-kändis – som ”Den svenska mannen som talar med hästar”!
Detta genom sina revolutionerande träningsmetoder – till stor del byggda på ett direkt samarbete med hästarna. Som han själv uttrycker det:
”Många hästar hälsar på mig innnan jag själv ser dem. En sådan kontakt är för mig det finaste som finns! Min metod är enkel och rak. Den går ut på att hästarna ska lära sig ett acceptabelt sätt att samarbeta med människan. Min lilla hemlighet ligger i att jag alltid talar med den individ jag jobbar med; Jag berättar för den vad jag tänker göra – och vad jag begär att hästen själv ska hjälpa till med. Min erfarenhet är att detta går hem hos alla sorters hästar. Efter några gånger testar jag om hästarna förstår vad jag menar, och till nästan hunda procent fungerar det – om du själv har förtroende för din arbetspartner hästen! Problem uppstår bara om jag glömmer den rätta rutinen, men då får jag raskt en påminnelse om hur det ska vara. Sådana upplevelser kryper ner i ens innersta…”
Bland sina kollegor inom travsporten är ”Holger” känd som en gudabenådad berättare. Och det omdömet kommer sannerligen inte på skam i den här boken. På ett enkelt, rättframt och frejdigt humörfriskt sätt berättar han om sin över 60 år långa karriär. Vi får möta möta hästar som EmterW och Lime Rodney – vilka båda deltog i VM-travet i New York – och en mängd tvåbenta stora personligheter, både inne på och utanför stallbackarna, inom och utom Sverige.
För den travsportintresserade är detta en bok man inte kan vara utan! För alla andra är det ett i sitt slag närmast unikt tidsdokument, där vi får följa med ”Holger” på en resa i både dur och moll, genom det moderna Sveriges framväxt och till hans framgångsrika tid som nära nog kultförklarad i Italien.
Kanske är det dags att åter ta upp jubelropen som skallade från Solvallas läktare på sjuttiotalet: ”Hissa Holger”!
Boken är rikligt illustrerad med bilder ur privata album – men framförallt med mängder av foton ur den världs-berömde hästfotografen Einar Anderssons arkiv.

Inlägget gjort

Med knorr på tillvaron! En grisdoktors irrfärder

”Mina föräldrar tog mina veterinära framtidsplaner med ro. En nära släkting var däremot ganska betänksam. Efter vad hon hade hört så drack alla veterinärer ohyggligt och deras fester var av det våldsammare slaget. Att jag skulle hamna i ett sådant okristligt sällskap var henne helt främmande.
Tyvärr fick hennes – i all välmening – utdelade varning motsatt effekt. Jag var en trotsig tonåring som ville gå mina egna vägar. Dessutom hade jag läst ”Röde Orm” och var oerhört förtjust i de barbariska fester som där beskrevs.
Tänk om det gick till så här i verkligheten! Att även veterinärer i sina vita rockar satt framför eldstaden, berättade osedliga historier och drack mjöd? Jag hissnade vid tanken. Sån ville jag också bli…”

Leg. veterinär Per Axel Beskow arbetar som djurhälsoveterinär, främst med grisar.
Kåserierna i denna bok är dock minnen hämtade från hans många år som ”distriktare”.